Siekiant užtikrinti aukščiausios kokybės produktus, įmonė KOSTRZEWA įkūrė šiuolaikinę mokslinių tyrimų laboratoriją. Naudojamos tyrimų technologijos leidžia testuoti sukurtus įrenginius pagal svarbius parametrus (efektyvumas, teršalų emisija, energijos suvartojimas ir t.t.) prieš produktams pasiekiant Klientą.

Daugelis katilų gamintojų neturi tyrimų laboratorijos, o kartais net nepriduoda savo produktų testavimui į akredituotas tyrimų įstaigas, kas lemia, kad techniniai duomenys tokių įrenginių lentelėse toli gražu neatitinka tikrovės – informuoja Paweł Kostrzewa įmonės KOSTRZEWA rinkodaros direktorius. – Rinkoje turime daug šildymo įrenginių, kurių nominalioji galia yra užkelta. KOSTRZEWA įkūrė šiuolaikinę laboratoriją, kurioje galima preciziškai ištirti katilo parametrus, tame tarpe ir šiluminę katilo galią – tai pagrindinis kriterijus, kuriuo vadovaujasi klientas rinkadamasis produktą.

Įmonės KOSTRZEWA laboratorija skirta tirti katilų, kurių galingumas iki 700 kW, atitikimą PN 303-5: 2012 normai.

Norėjome tirti mūsų produktus daug plačiau nei tik jų atitikimą normai PN 303-5:2012 – priduria Paweł Kostrzewa. – Todėl atliekame nuodugnius katilų patikrinimus, siekiant eliminuoti visus, net smulkiausius kontrukcinius ar techninius netobulumus dar įrenginių projektavimo etape. Testuojame katile naudojamų elektroninių programų veikimą bei atliekame mechaninio ir šiluminio atsparumo testus, nors to ir nereikalauja lenkiška norma.

Laboratorijoje yra trys bandymų stendai. Pirmas – skirtas tirti įrenginius iki 50 kW, antras – iki 100 kW, trečias – iki 700 kW. Kiekvienas stendas gali veikti nuolat ir nepriklausomai nuo kitų. Tyrimai gali būti atliekami bet kuriuo metų laiku. Laboratorija aprūpinta aušintuvu, kaupiančiu šilumos energijos perteklių. Tyrimų metu gauta šiluma yra naudojama buitiniam vandeniui pašildyti arba administracinių pastatų bei gamybos salių šildymui.

Prieš įvedant produktą į rinką, kiekvienas prototipas privalo praeiti smulkmeniškus ir keletą mėnesių trunkančius testus, kurių metu tikrinamas katilo efektyvumas atsižvelgiant į didžiausią, vidutinę ir momentinę reikšmę, o taip pat elektros energijos suvartojimas – didžiausias, vidutinis ir momentinis – būtinas nustatytam galingumui pasiekti. Naudojant termovizinę kamerą tikrinama, kurie katilo elementai greičiau praleidžia šilumą. Tai leidžia pritaikyti geresnę šių elementų izoliaciją. Laboratorinėmis sąlygomis taip pat tikrinama CO, CO2, O2, NOx, PM2,5 ir PM10 emisija. Tačiau prieš pradedant šildymo įrenginių tyrimus, svarbu nustatyti naudojamo kuro energinę vertę ir drėgmę bei procentinį pelenų kiekį. Tai atliekama naudojant kalorimetrą ir kitus papildomus įrenginius.

Šiuolaikinė laboratorija leidžia imituoti gyvenamajame pastate vykstančius reiškinius ir ištirti katilo programos reakcijas į juos – pvz. prisitaikymo prie temperatūros svyravimų laiką, išmetamųjų dujų emisiją, elektros energijos suvartojimą, katilo efektyvumą apkrovos pokyčio metu. Atlikus tokius tyrimus nesunku apibrėžti kokiomis sąlygomis įrenginys veiks naudingiau – ar geriau, kad veiktų visą laiką palaikydamas vidutinę galią, ar su pertraukomis ir didesniais apkrovos svyravimais. Klientą privalo dominti pirmiausia vidutinis įrenginio efektyvumas.

Laikomės į klientą orientuoto požiūrio, todėl informuosime apie vidutinį įrenginio efektyvumą – teigia Paweł Kostrzewa.